Als er een architect genoemd moet worden die zijn sporen in Nijmegen verdiend heeft, is het wel Oscar Leeuw (Roermond 1866 – Nijmegen 1944). Ook in Nijmegen oost zijn gebouwen van zijn hand aanwezig. Hierbij enkele voorbeelden.
Museum G.M. Kam, Museum Kamstraat 45, 1920-1922
Het museum is ontworpen op de plattegrond van een denkbeeldige Romeinse villa in opdracht van de amateur-archeoloog G.M. Kam. In het museum wilde Kam zijn groeiende collectie oudheden, opgegraven uit de Nijmeegse bodem, onderbrengen. In het gebouw zijn moderne, expressionistische trekken goed gecombineerd met historiserende (Romeinse ) architectuurconcepten en stijlelementen. Het gebouw is nu in gebruik als depot- en studieruimte.
Villa Salatiga, Sterreschansweg 77, 1910-1911
De naam Salatiga verwijst naar de plaats op Java, bij Semarang, waar de familie van de vrouw van opdrachtgever H.J. HĤffner fortuin gemaakt had. In de rijke architectuur van de villa zijn elementen uit de Jugendstil-periode van de architect gecombineerd met elementen uit renaissance en barok. Het gebouw is sinds 1945 in gebruik door de Broeders van Maastricht.
Bron: Willem Jan Pantus, Oscar Leeuw, 1866-1944. Uitgave Numaga, Nijmegen 1997
Foto’s: Gerard Bonneke